Μικτή Ασφάλεια Αυτοκινήτου – Πώς Θα Δηλώσετε Αξία Και Απαλλαγή

Μεταξύ των πολλών καλύψεων που διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι και η Μικτή Ασφάλεια Αυτοκινήτου ή Ασφάλιση Ιδίων Ζημιών, η οποία είναι η πληρέστερη κάλυψη που μπορείτε να έχετε για το αυτοκίνητο σας.

Μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Η ασφαλιστική σας εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει τις υλικές ζημιές του οχήματος σας και να καταβάλει την αποζημίωση ακόμα και αν εσείς έχετε προκαλέσει το τροχαίο ατύχημα.

Ίσως σκέφτεστε φθηνές ασφάλειες αυτοκινήτου, αλλά πώς ξέρετε αν αυτό που παίρνετε είναι στην πραγματικότητα μια καλή συμφωνία;

Η αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου είναι ένα μεγάλο κόστος, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή κάλυψη στη σωστή τιμή. Αλλά δεν δημιουργούνται όλοι οι ασφαλιστές αυτοκινήτων ίσοι. Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να σας προσφέρει φθηνή κάλυψη, αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες σας. Μάθετε πώς να αποκτήσετε φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου συγκρίνοντας αποσπάσματα από πολλές εταιρείες.

Για να ασφαλίσετε το αυτοκίνητο σας με μικτή ασφάλεια, πρέπει εξουσιοδοτημένος πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής, να κάνει προ-ασφαλιστικό έλεγχο, για να διαπιστώσει ότι αυτό είναι σε άριστη κατάσταση, χωρίς ζημιές από προηγούμενα τρακαρίσματα.

Σε περίπτωση που η κατάσταση του αυτοκινήτου σας δεν είναι αρκετά καλή, η εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την ασφάλιση του ή το ποσό της απαλλαγής (θα αναφερθούμε σε αυτήν παρακάτω) να είναι αρκετά υψηλό.

Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου σας να είναι εντός της 10ετίας.

Ακόμα η ελάχιστη αξία του, η οποία διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία να είναι από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Ο ασφαλιστικός σας διαμεσολαβητής, θα σας υποδείξει την κατάλληλη εμπορική αξία του αυτοκινήτου σας, όταν συμπληρώνετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας.

Συμβουλή μας είναι, να ελέγχετε κάθε χρόνο την εμπορική αξία του αυτοκινήτου σας. Μπορείτε να ενημερωθείτε από σχετικές ιστοσελίδες ή να κάνετε μια έρευνα σε αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ιδίου μοντέλου με το δικό σας.

Τι Να Προσέξετε Πριν Δηλώσετε Το Ποσό Ασφάλισης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε εάν επιλέξετε μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, στην τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος σας, γιατί από αυτήν εξαρτάται το ύψος των ασφαλίστρων που θα πληρώσετε και το ύψος της αποζημίωσης που θα εισπράξετε, σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα.

Εάν δηλώσετε χαμηλότερη αξία από την πραγματική, κάνετε δηλαδή υπασφάλιση, μπορεί να πληρώσετε χαμηλότερα ασφάλιστρα, αλλά η αποζημίωση που θα λάβετε ίσως να μην καλύπτει τις υλικές ζημιές, σε περίπτωση τρακαρίσματος.

Αν πάλι δηλώσετε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική, η ασφαλιστική θα σας αποζημιώσει με το ποσό που αντιστοιχεί στην πραγματική αξία που θα έχει το αυτοκίνητο σας τη στιγμή του συμβάντος.

Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόζετε, σε κάθε ανανέωση του συμβολαίου σας, την τρέχουσα αξία του οχήματος σας, ώστε να μη πληρώνετε περισσότερα ασφάλιστρα από αυτά που θα έπρεπε.

Επίσης…

Αξίζει να γνωρίζετε ότι βάσει του νόμου 489/76 Φ.Ε.Κ. Α΄331 άρθρο 6, παρ. Ε «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» σε περίπτωση που για κάποιο λόγο, κατά την ανανέωση, η αξία του οχήματος δεν μειωθεί αλλά παραμείνει η ίδια, που σημαίνει ότι έχετε χρεωθεί με παραπάνω ασφάλιστρα, η ασφαλιστική οφείλει να σας επιστρέψει την επιπλέον διαφορά. Αν αυτό δεν το πράξει, τότε μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 4.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο σας καταστραφεί και κριθεί η ανακύκλωση του, η ασφαλιστική σας υποχρεούται να σας αποζημιώσει με την αξία, που αναγράφεται στο συμβόλαιο σας και είχατε από κοινού συμφωνήσει κατά την σύναψη του.

Αν ποτέ εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα, ακινητοποιήστε το αυτοκίνητο σας και διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Πρώτο σας μέλημα είναι , η ασφάλεια των συνεπιβατών σας. Ίσως χρειαστεί να καλέσετε ασθενοφόρο.

Αμέσως μετά καλέστε την φροντίδα ατυχήματος, την τροχαία και τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο. Φροντίστε να τηρηθούν οι διαδικασίες δήλωσης του ατυχήματος, ώστε να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την τροχαία ή την ασφαλιστική σας.

Εξαιρέσεις

Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου δεν καλύπτει τις υλικές ζημιές που θα προκληθούν στο όχημα σας και αυτές είναι:

  1. Τρομοκρατικές ενέργειες
  2. Οδήγηση από οδηγό που δεν είναι ο νόμιμος κάτοχος
  3. Πρόσθετος εξοπλισμός (αεροτομές, σπόιλερ κλπ.)
  4. Μεταφερόμενο φορτίο που δεν προβλέπεται στην άδεια κυκλοφορίας
  5. Οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών

Σε κάποιες από αυτές τι περιπτώσεις , η ασφαλιστική θα υποχρεωθεί να πληρώσει τις υλικές ζημιές προς τρίτους πχ. όταν ο οδηγός βρίσκεται σε κατάσταση μέθης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον ασφαλιζόμενο όλο το καταβληθέν ποσό.

Η ασφαλιστική σας εταιρία, θα αποζημιώσει το αυτοκίνητο σας ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τα στοιχεία του οχήματος που προκάλεσε τις υλικές ζημιές, πχ. το βρήκατε τρακαρισμένο στο σημείο που το είχατε παρκάρει.

Επίσης πρέπει να προ-συμφωνήσετε με την ασφαλιστική σας, για την κάλυψη του αυτοκινήτου σας, εάν αυτό είναι ανοιχτού τύπου (cabrio).

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο προ-ασφαλιστικός έλεγχος και έχουν ελεγχθεί οι προϋποθέσεις, που κρίνουν κατάλληλο το όχημα σας, ώστε να καλυφθεί με μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, τότε θα ορισθεί και το ποσό της απαλλαγής.

Τι Είναι Η Απαλλαγή;

Όταν λέμε απαλλαγή σε μια μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, εννοούμε την συμμετοχή του ασφαλισμένου στην κάλυψη των υλικών ζημιών. Δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία, θα σας αποζημιώσει με το ποσό που υπερβαίνει την απαλλαγή.

Απαλλαγή

Για παράδειγμα αν έχετε συμφωνήσει το ποσό της απαλλαγής να είναι στα 300 ευρώ και οι ζημιές κοστολογηθούν στα 600 ευρώ, τότε η εταιρεία θα σας αποζημιώσει με το ποσό των 300 ευρώ. Αν όμως οι ζημιές κοστολογηθούν με το ποσό των 300 ευρώ, τότε η αποκατάσταση τους θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο εσάς.

Για τον λόγο αυτό , καλό θα είναι να προσέξετε τους όρους που θα θέσει η ασφαλιστική εταιρεία, πριν την υπογραφή του συμβολαίου.

Το Ποσό Της Απαλλαγής Διαφέρει Από Εταιρεία Σε Εταιρεία

και επηρεάζει σημαντικά, όπως και η εμπορική αξία, το ύψος των ασφαλίστρων. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της απαλλαγής, τόσο λιγότερα είναι τα ασφάλιστρα.

Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτό το θέμα, γιατί μπορεί να είστε ευχαριστημένοι, με τα χαμηλά ασφάλιστρα που θα πληρώνετε, όμως σε περίπτωση ζημιάς, θα βρεθείτε προ εκπλήξεως, γιατί η συμμετοχή της ασφαλιστικής θα είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Πρέπει να γνωρίζετε πως δεν έχουν τον όρο της απαλλαγής όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σε αυτή την περίπτωση τα ασφάλιστρα είναι πολύ υψηλά.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες, προσέχουν πάρα πολύ όταν χρειαστεί να πληρώσουν και για αυτό επιβάλλεται να προσέξετε τι ακριβώς θα υπογράψετε στο συμβόλαιο σας και ποιες είναι οι παροχές που δικαιούστε σε περίπτωση ατυχήματος, ώστε να μην υπάρξουν προστριβές, ανάμεσα σε εσάς και την ασφαλιστική σας.

Η Μικτή Ασφάλεια Αυτοκινήτου Είναι Ένα Πλήρες Πακέτο Καλύψεων

Αξίζει σίγουρα να πληρώσετε κάτι παραπάνω σε ασφάλιστρα, για να προστατεύσετε εσάς, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και την καλύτερη επένδυση σας, που είναι το αυτοκίνητο σας.

Σίγουρα κανείς δεν θέλει να εμπλακεί σε τροχαίο και ποτέ δεν πιστεύουμε πως θα συμβεί σε μας. Να όμως που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά μικρά ή μεγάλα τροχαία ατυχήματα και αν κάποια στιγμή συμβεί και σε μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

Γι’ αυτό λοιπόν δώστε μεγάλη προσοχή στην επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας, ώστε να είναι αξιόπιστη και φυσικά να πληρώνει αμέσως. Πιστεύω δεν θα σας αρέσει, να περιμένετε δύο ή τρεις μήνες, για να αποζημιωθείτε για την αποκατάσταση των ζημιών του αυτοκινήτου σας.

Προσοχή Κατά Την Σύναψη Του Συμβολαίου

Διαβάστε μέχρι να κατανοήσετε πλήρως τις καλύψεις, τις εξαιρέσεις, την απαλλαγή, όπως και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας, προς την ασφαλιστική εταιρεία και προ πάντων τα ψιλά γράμματα.

Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε όλες τις διαθέσιμες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την μηχανή αναζήτησης που προτείνουμε στο AutoInsureGuide.com και να βρείτε την πιο φθηνή μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Είναι πολύ καλό να γνωρίζουμε τα παραπάνω πριν κάνουμε μια μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, αλλά είναι πολύ καλύτερο να είμαστε προσεκτικοί στην οδήγηση, ώστε αυτές οι γνώσεις «αχρείαστες να είναι».

Σχολιάστε