Πώς Καθορίζεται Η Τιμή Μιας Ασφάλειας

Ο νόμος απαιτεί ασφάλιση αστικής ευθύνης για όλους τους οδηγούς και τα οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι αν εμπλακείτε σε σοβαρό ατύχημα και αποδειχθεί ότι φταίτε εσείς, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα καταβάλει τις τυχόν απαιτήσεις που εγείρονται εναντίον σας.

Η Τιμή Της Ασφάλειας

Η πρόσθετη κάλυψη για το δικό σας όχημα, που ονομάζεται μικτή ασφάλιση, είναι προαιρετική. Η ολοκληρωμένη ασφάλιση καλύπτει τους περισσότερους άλλους τύπους ζημιών στο όχημά σας, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιάς, βανδαλισμών ή φυσικών καταστροφών.

Αυτός ο τύπος ασφάλισης διαφέρει από την κάλυψη σύγκρουσης στο ότι καλύπτει τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ανεξάρτητα από το ποιος φταίει. Παρέχει προστασία από κλοπή, βανδαλισμό και κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, όπως ζημιές από χαλάζι ή πλημμύρες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες με βάση έναν αριθμό παραγόντων κινδύνου θα υπολογίσουν την τιμή που θα πληρώσετε για την ασφάλιση αυτή. Βασικά, ο τρόπος που λειτουργεί είναι ότι όσο περισσότερο θεωρούν ότι κινδυνεύετε να τρακάρετε και όσο περισσότερο πιστεύουν ότι θα τους κοστίσει το επακόλουθο ατύχημα, τόσο υψηλότερο είναι το ασφάλιστρο που θα πληρώσετε.

Αξιολόγηση

Συνήθεις παράγοντες που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του ασφαλίστρου είναι η αξία του αυτοκινήτου που οδηγείτε, η ασφάλεια του οχήματος αυτού, η κάλυψη που θέλετε, θα υπάρχουν εκπτώσεις ή όρια και κάποια άλλα πραγματάκια που θα ήταν καλό να ξέρετε. Πόσο θα οδηγείτε το αυτοκίνητο, πώς είναι το οδηγικό σας ιστορικό, πόσο καιρό έχετε το δίπλωμά σας, η ηλικία σας και, αν είστε νέος, επίσης το φύλο σας.

Στη συνέχεια υπολογίζεται το ασφάλιστρο. Συνήθως υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό ανά αυτοκίνητο, ανά έτος που πληρώνουν όλοι, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες. Οι άλλοι συντελεστές μεταβάλλουν στη συνέχεια αυτό το ποσοστό, συνήθως προς τα πάνω.

Έτσι, εάν το αυτοκίνητό σας είναι ιδιαίτερα γρήγορο ή επικίνδυνο, το ποσοστό σας θα αυξηθεί κατά ένα καθορισμένο ποσό. Εάν είναι πολύ παλιό, το ποσοστό σας αυξάνεται. Αν είχατε ένα ή περισσότερα ατυχήματα στο παρελθόν, το ποσοστό σας θα αυξηθεί. Αν είστε νέος και άνδρας, το ποσοστό σας θα αυξηθεί. Όσο περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες ικανοποιείτε, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει το ποσοστό σας.

Εκπτώσεις

Ως ενίσχυση των πωλήσεων, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων προσφέρουν έκπτωση «χαμηλής εκτιμώμενης μελλοντικής χιλιομετρικής απόστασης» σε πελάτες που προβλέπουν ότι η χιλιομετρική απόσταση του αυτοκινήτου θα είναι κάτω από κάποιο καθορισμένο όριο κατά την επόμενη περίοδο ασφαλίστρων.

Δεν υπάρχει καμία επαλήθευση και καμία πρόσθετη χρέωση εάν το αυτοκίνητο οδηγηθεί στη συνέχεια περισσότερο από το δηλωθέν ποσό. Αυτή η αυθαίρετη έκπτωση τείνει να ενισχύει την πίστη των πελατών στη λανθασμένη ιδέα ότι τα «χιλιόμετρα» είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται για την αύξηση ή τη μείωση των τιμών από το εδαφικό βασικό ποσοστό.

Στην πραγματικότητα, τα χιλιόμετρα του χιλιομετρητή (τα οποία οι ασφαλιστές δεν χρησιμοποιούν) δεν αποτελούν παράγοντα αλλά μέτρο – τη μόνη έγκυρη βάση για τη μέτρηση της κατανάλωσης ασφαλιστικής προστασίας κάθε αυτοκινήτου κατά τη χρήση του στο δρόμο.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα στην ασφάλιση αυτοκινήτου είναι να κάνετε αγορές, να διατηρείτε ένα καλό και καθαρό μητρώο οδήγησης, να οδηγείτε με ασφάλεια και να επιλέγετε αξιόπιστα αυτοκίνητα που δεν είναι γνωστά για τη δύναμη και την ταχύτητά τους.