Ανασφάλιστα Αυτοκίνητα – Πρόστιμα Και Διαδικασίες Ψηφιακού Εντοπισμού

Εδώ και λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ετοιμάζει λίστες με ανασφάλιστα αυτοκίνητα, με σκοπό να στείλει μαζικά πρόστιμα.

Ανασφάλιστα Αυτοκίνητα

Η αρμόδια υπηρεσία για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, έχει στην διάθεση της επιτελείο χειριστών υπολογιστών, όπου με την χρήση ψηφιακών προγραμμάτων, συντάσσουν τις λίστες με τα στοιχεία των οδηγών που δεν έχουν ενεργεία ασφάλεια αυτοκινήτου online σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή.

Είναι καλή ιδέα να συγκρίνετε τις τιμές σε διάφορους παρόχους προτού αγοράσετε την ασφάλεια αυτοκινήτου σας. Ενδέχεται επίσης να μπορείτε να λάβετε εκπτώσεις σε συγκεκριμένους τύπους κάλυψης, όπως ευθύνη ή ολοκληρωμένη κάλυψη.

Για να το κάνετε αυτό, θα θελήσετε να ξεκινήσετε επικοινωνώντας με έναν πράκτορα της ίδιας της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ζητήστε μια λίστα με όλες τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται και, στη συνέχεια, επικοινωνήστε με κάθε μία για να δείτε ποιες προσφέρουν τις καλύτερες τιμές για αυτό που χρειάζεστε. Εάν κάποιος από αυτούς σας πιάσει τα μάτια, φροντίστε να ελέγξετε προηγουμένως τον ιστότοπό του.

Η Διαδικασία Εντοπισμού

  1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους παίρνοντας αρχεία από το Κέντρο Πληροφοριών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
  2. Επιλέγει μια πρόσφατη ημερομηνία και φιλτράρει τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, δημιουργώντας την τελική λίστα.
  3. Εκδίδει ηλεκτρονικό παράβολο αξίας €250 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Επιβολή Των Προστίμων

Η Δ.ΗΛΕ.Δ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων σχετικά με το ότι βρέθηκε ανασφάλιστο και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται για την εκκρεμότητα

  • λαμβάνοντας email ή
  • μέσω μηνυμάτων στο TaxisNet ή
  • με επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση

όπου ενημερώνονται για την ημερομηνία που βρέθηκε το όχημα τους ανασφάλιστο και φυσικά για το τελικό πρόστιμο των 250 ευρώ.

Τι Πρέπει Να Προσέξετε

Αν πάρετε κάποια ειδοποίηση σχετικά με το παράβολο (όπως λέγεται το πρόστιμο) των 250 ευρώ, είναι σημαντικό να το πληρώσετε ΠΡΙΝ κάνετε νέα ασφάλεια αυτοκινήτου.

Δεν θα καταφέρετε να “γλιτώσετε” το παράβολο αν κάνετε την ασφάλεια σας μετά την ημερομηνία που αναφέρετε στην επιστολή που θα πάρετε. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι το πρόστιμο ισχύει, εφόσον το όχημα σας δεν ήταν ασφαλισμένο την δεδομένη χρονική στιγμή.

Αν Δεν Υποχρεούστε Να Έχετε Ασφαλισμένο Το Όχημα Σας

έχοντας κάποια απαλλαγή ή το όχημα σας βρίσκεται σε ακινησία ή υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία σας, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποια αρμόδια υπηρεσία από τις παρακάτω:

  1. Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ)
  2. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
  3. Υπηρεσία που ασφάλισε το όχημα σας

Ζητήστε να ενημερώσουν τα δεδομένα τους, ώστε το όχημα σας να εξαιρεθεί και να μην αναφέρεται στα αρχεία με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Σχετικά Με Τις Ασφαλιστικές Εταιρίες

Πριν ασφαλιστεί ένα όχημα, είναι υποχρεωμένες σύμφωνα με τον νόμο:

  1. Να ελέγξουν αν έχετε πληρώσει το παράβολο, πριν ανανεώσουν την ασφάλεια σας.
  2. Να ενημερώσουν την Δ/ΗΛΕ.Δ σχετικά με την πληρωμή του παραβόλου και τα στοιχεία σας.
  3. Να δώσουν επίσης λίστα με τα ανασφάλιστα οχήματα που με δική τους ευθύνη βρέθηκαν εγγεγραμμένα στην λίστα της αρχής.

Στην ιδιαίτερη περίπτωση που τα ηλεκτρονικά συστήματα των υπηρεσιών και αρχών που αναφέρθηκαν για κάποιο λόγο δεν λειτουργούν, οι εταιρίες οφείλουν να προχωρήσουν στην ασφάλιση του οχήματος και να να ενημερώσουν τον πελάτη τους σχετικά με το πρόβλημα.

Αυτός είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το παράβολο κανονικά και η εταιρία μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσει την ενημέρωση εκ νέου.

Σχετικά Με Τους Παραβάτες Με Ανασφάλιστα Αυτοκίνητα

Η Δ.ΗΛΕ.Δ χρησιμοποιεί τα αρχεία του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών με σκοπό να εξάγει τις παρακάτω πληροφορίες:

  • Την ημερομηνία που το όχημα ασφαλίστηκε και την ασφαλιστική εταιρία, καθώς και τον αριθμό του παραβόλου που εκδόθηκε.
  • Τα στοιχεία του συμβολαίου, σε περίπτωση που το όχημα φάνηκε εσφαλμένα ανασφάλιστο.
  • Τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το όχημα ήταν ασφαλισμένο, και τις αντίστοιχες ημερομηνίες που αφορούν την περίπτωση.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να αποδείξει αν το όχημα του ήταν ασφαλισμένο ή οτιδήποτε άλλο έχει ζητηθεί από την υπηρεσία, τα στοιχεία του στέλνονται στην αστυνομική αρχή που είναι αρμόδια, ώστε να του επιβληθούν κυρώσεις.

Σημαντικό: Στις αστυνομικές αρχές στέλνονται και τα στοιχεία των ιδιοκτητών που ασφάλισαν το όχημα τους χωρίς να έχουν πληρώσει το παράβολο. Εξαίρεση αποτελούν οι ιδιοκτήτες που έπειτα από την λεγόμενη “ημερομηνία διασταύρωσης”, διέγραψαν από την κυκλοφορία ή μεταβίβασαν τα ανασφάλιστα οχήματα τους.

Κυρώσεις Που Προβλέπονται

  • Αφαίρεση διπλώματος για έξι μήνες
  • Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες (γίνεται δυο χρόνια αν έχει υπάρχει ταυτόχρονα και ατύχημα)
  • Πρόστιμο στον κάτοχο του οχήματος και τον οδηγό ίσο με 250 ευρώ για τις μηχανές, 500 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά.

Αν ο κύριος κάτοχος του οχήματος και ο οδηγός είναι το ίδιο πρόσωπο, δεν επιβάλλεται διπλό πρόστιμο.

Φυσικά, για να πάρει ο ιδιοκτήτης πίσω το δίπλωμα, τις πινακίδες και την άδεια του, θα πρέπει να προσκομίσει στην αστυνομία το νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερα να κάνετε αναζήτηση για μια φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου σήμερα, γιατί οι έλεγχοι δεν γίνονται με κάποια συγκεκριμένη σειρά και δεν μπορείτε να ξέρετε πότε θα βρεθείτε στους καταλόγους με τα πρόστιμα των αρχών.

Σχολιάστε